новини

Експерти розповіли про корисність щавлю

Традиційно щавель використовують для приготування борщу, але існує безліч інших різноманітних страв з цієї зеленню.

Про це пишуть ЗМІ.

Щавель, як і ревінь, відносять до багаторічних травах сімейства гречаних. Зростає щавель на всіх континентах — в ярах, на луках, узліссях лісів, по берегах річок і боліт. Існує близько 200 видів щавлю, в Україні зустрічається 25 видів. Багато видів щавлю вважаються бур’янами, але деякі можна вживати в їжу, серед яких і щавель кислий. Цей сорт рослини в Україні культивують і активно використовують в кулінарії.

Щавель найчастіше використовують для приготування борщів, юшок, окрошек, але і для салатів він підходить, додаючи страві особливу кислинку. Для створення ідеального балансу смаків в страви зі щавлем можуть додавати кропиву, цибулю-порей та інші рослини. Також з щавлю роблять пюре, яке потім консервують, або використовують як основу для соусу і заправки, варять білоруський суп холодник, готують солоні пироги, пампушки з маком, а також компот, кисіль і квас. У Франції з щавлю роблять добавку до рагу, а на Карибах готують коктейлі. Також щавель використовують для фарширування дичини і приготування морозива.

Чим корисний щавель?

Щавель не просто додає цікавий відтінок смаку стравам, він може надавати противірусну дію. Щавель містить велику кількість вітаміну А, В, С, що сприятливо позначається на стресостійкості організму, гостроті зору і настрої. Також щавель містить безліч мікроелементів — кальцій, магній, фосфор, калій, залізо та інші. Щавель покращує травлення і має жовчогінні властивості. Завдяки вмісту дубильних речовин, рослина має в’яжучу дію на організм. Вживання щавлю допомагає при авітамінозі і анемії.

Однак щавель не рекомендується вживати при гастриті з підвищеною кислотністю, запальних процесах, виразці або сечокам’яної хвороби.

Салат зі щавлем: рецепт

Щавель, петрушку, кріп і зелена цибуля промиваємо в холодній воді і подрібнюємо. Помідори нарізаємо шматочками. Нарізаємо шматочками сир бринзу або фету. Волоські горіхи злегка підсмажуємо, подрібнюємо і додаємо в салат. Для заправки салату використовуємо оливкову олію, сіль, перець і мед, який відмінно гармонує з іншими інгредієнтами салату. Даємо салату трохи постояти, щоб щавель встиг віддати свою кислоту. Приємного апетиту!

Клацніть, щоб оцінити цю публікацію!
[Усього: 0 Середній: 0]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

Читайте також

На Житомирщині мисливець розстріляв сімох людей

Axel

Reebok випустили Інноваційні захисні маски

Scooby

Стало відомо, чому не можна снідати вівсянкою щодня

Dmitry

МОЗ України змінив правила виклику швидкої допомоги під час пандемії коронавируса

Murcia

Австрійські вчені виявили найстаріше пиво в Європі

Tanya

Названі сорти сирів, які допоможуть скинути вагу

Coolio

З суботи в столиці почне курсувати весь наземний транспорт ( ВІДЕО )

Bobby

Вчені розповіли про неймовірну користь ситного сніданку

Maxim

« Євробачення — 2021 » відбудеться в Роттердамі

Scooby

Залишити коментар